2012. október 29., hétfő

Repertoár bővítés

Beköszöntött az az idő, amikor Maya nem hajlandó sétálni. Esőben egyszerűen képtelenség kirángatni, annyira gyűlöli. Foglalkoztatni viszont ilyenkor is kell, mert tele van energiával, jön-megy a lakásban, sorra hozza a játékait, hogy csináljunk már valamit. Kyra Sundance, a 101 kutyatrükk szerzőjének honlapján olvastam egyszer, hogy ő mindig 2-3 trükköt tanít egyszerre a kutyáinak. úgyhogy most Mayával elkezdtük pár olyan trükknek a tökéletesítését, amit az évek során (de furcsa ezt leírni...) mindig előszedtem, de ilyen-olyan okok miatt soha nem fejeztük be.

1. Jutifalat egyensúlyozás majd elkapás a levegőben. Az egyensúlyozás ment eddig is, az elkapással volt bajban. Tegnap viszont már kétszer el tudta kapni a levegőben, menni fog ez :-)

2. A zokni lehúzása. Na ezzel még van mit dolgoznunk, megfogja a zoknit, de még nem húzza le.

3. A játékainak az elpakolása. Azt hiszem ez lesz a 2. kedvenc trükkje (az első a virsli tartása a szájában). Két labdával már nagyon szépen megy, ma vesszük be a buliba a kedvenc sárga kacsáját is :-)

Levezetésképpen a kúszóval szoktunk játszani, világbajnok ötlet volt megvenni neki :-)

2012. október 28., vasárnap

Igazi

"- Mi az, hogy 'igazi'? - kérdezte egy napon Bársony-nyuszi a Bőr-lovacskától, amikor egymás
mellett feküdtek a hintaszék alatt. - Azt jelenti, hogy van bennem valami, ami zúg, és kiáll belőle egy fogantyú?
- Az, hogy 'igazi' nem azt jelenti, hogy milyennek csináltak. - felelte Bőr-lovacska. - Az, hogy 'igazi' vagy, csak úgy, váratlanul történik veled. Amikor egy gyerek hosszú-hosszú ideje szeret téged, akkor attól leszel igazi.
- Nem fáj? - kérdezte Bársony-nyuszi.
- Néha fáj. - mondta Bőr-lovacska, mert ő mindig megmondta az igazat. - De ha igazi vagy, akkor nem törődsz vele, hogy fáj.
- Hogy történik ez? Hirtelen? Úgy, mint amikor felhúznak? Vagy apránként?
- Nem hirtelen történik. - mondta Bőr-lovacska - csak történik. Lassan. Soká tart. Ezért nem szokott megtörténni olyanokkal, akik könnyen eltörnek, vagy elszakadnak. Mire igazi leszel, addigra rendszerint már majdnem az egész szőröd elkopott a sok szeretettől és simogatástól, amit kaptál, és a fél szemed is kiesett már, és minden ízületed lötyög. De ha 'igazi' vagy, akkor már nem tudsz csúnya lenni, legföljebb azok szemében, akik úgyse értenek semmit." Részlet Margery Williams Bársony-nyuszi és Bőr-lovacska című meséjéből
.2012. október 27., szombat

Maya & Frutti a kórházban

Tegnap Frutti elkísért bennünket az onkológiára a gyerekekhez. November 4-én lesz a 2. körös terápiás vizsgája, arra gyakoroltunk tegnap. Már Frutti is rendelkezik a terépiás kutyákra vonatkozó egészségügyi laborvizsgálatokkal és természetesen a temperamentum vizsgát is letette, ezek nélkül nem jöhetett volna velünk. Nagyon ügyesen dolgozott, minden vizsgafeladatot sikerült végigvennünk. Mókás volt, ahogy Maya leste Frutti munka közben és fordítva :-) Nagyon eltérő a két kutya temperamentuma és rengeteget tanulnak egymástól. Mayára nagyon jó hatással van Fru visszafogottsága, Fruttinak viszont ad egy plusz biztonságérzetet Maya vagánysága. Remekül kiegészítik egymást :-) Maya nagyon szereti Fruttit, igazán jó barátnők, de nálam is különleges helyet foglal el. Maya előtt ugyanis springert szerettem volna ....eredetileg persze orosz spánielt, mint az első kutyám volt, de nem hogy Magyarországon, de a környező országokban sem találtam tenyésztőt. Moszkváig kellett volna kiskutyáért menni és anyagilag eléggé húzós lett volna. Mivel az orosz spánielt, mint fajtát a springer és a cocker keresztezésével alakították ki, ezért második lehetőségként springerben gondolkodtam. Valahogy azonban úgy hozta a sors, hogy 2009-ben, amikor keresgéltem,  nem igazán volt elérhető fekete-fehér springer kislány Magyarországon, várólistán voltam pár tenyésztőnél. A cocker tenyésztőket csak mint "zs-terv" kerestem meg, de ők is várólistára tettek...Nagyon úgy nézett ki, hogy abban az évben nem lesz kutyám, amikor egy nap kaptam egy hívást, hogy van egy fekete-fehér lány, akinek a gazdijelöltje visszalépett, kell e...Kellett :-) Nem orosz, nem springer, de az egyik legjobb zs-terv, ami valaha történt velem. Azért ha nyerek a lottón és gazdag leszek, az első dolgom lesz egy repülőjegyet foglalni Moszkvába....Illetve kettőt, mert Mayát is viszem és választunk egy orosz spániel kistesót :-)


2012. október 22., hétfő

5 spanis séta

Kihasználva az idei utolsó meleg, napsütéses hétfőt,elmentünk kirándulni Sukoróra.

2012. október 21., vasárnap

Hosszú hétvége

Péntek délután végre kezdetét vette a várva várt hosszú hétvége. Zsani eljött hozzánk Mayát masszírozni, amit ezúton is köszönök neki!

Szombaton Frutti barátnőnkkel elmentünk kirándulni a Hármashatárhegyre, szuper nap volt :-) Csodás időnk volt és a lányok (is) remekül érezték magukat.


Ma délután a fehérvárcsurgói erdőt vettük be :-) Itt még sosem voltunk, de igazán szuper kirándulóhely. A remek idő miatt nagyon sokan voltak, kutyások és nem kutyások egyaránt. Üdítő volt, hogy mindegyik kutyás-kivétel nélkül-visszahívta a kutyáját,amikor megláttak minket.Azt gondolom, hogy ez lenne a normális, nem pedig az, hogy kérdezés nélkül odaengedik őket hozzánk.
 

 

2012. október 19., péntek

Tündérbogyó

Az új nyelviskola, ahol Mayával tanítunk, a Nyitott Akadémia keretein belül működik és az iroda ad helyet a Kulcslyuk kiadónak is, ennek megfelelően a falak és a polcok zsúfolásig tele vannak mindenféle pszichológiai témájú könyvekkel. A közelmúltban jelent meg Kádár Annamária Mesepszichológia című könyve, mely tíz mesét is tartalmaz egy Lilla nevű kislányról, akinek képzeletbeli barátja, Tündérbogyó segít érzelmi konfliktusainak megoldásában. A Nyitott Akadémiás előadásokon a könyvhöz meg lehet vásárolni a nagyon cuki Tündérbogyó babát és a befolyt összegből az Erdélyben élő kézműves hölgyet támogatják. A sok Tündérbogyó hétközben egy nagy zsákban várakozik békésen arra, hogy gazdára leljen és ez bizony nagy kihívást jelent egy bizonyos spánielnek...Minden alkalommal, amikor megérkezünk,az órák közötti szünetekben és a nap végén le kell ellenőriznie, hogy megvannak e még a Tündérbogyók....Nem szépítem, hetek óta pályázik már Maya egy saját Tündérbogyóra :-) Tegnap végre eljött a napja, hogy eddigi munkájáért cserébe megkaphassa álmai babáját! Volt nagy örömködés, mindenkinek megmutatta, hogy mit kapott, még az utcán is hozta kitartóan, otthon pedig vele alszik. Nem tudom milyen érzelmi konfliktusa lehet Mayának, de bízom benne, hogy Tündérbogyó segít neki is ;-))

2012. október 18., csütörtök

Nem minden ember tud szeretni egy kutyát,de minden kutya tud szeretni egy embert.....♥
 
 

2012. október 13., szombat

Kórházlátogató hét


A héten megint megtettük szokásos körünket. Jártunk a pszichiátrián....

....és az onkológián is.
Mindenhol nagyon várták már a gyerekek. Nem tudnám megmondani, hogy ki örült jobban a másiknak, a gyerekek Mayának, vagy ő nekik. Az utóbbi két hónapban az élet úgy hozta, hogy eléggé mozgalmasak a napjaink. Maya jön velem a nyelviskolába tanítani és rendszeresen járunk a kórházba is. Úgy vettem észre, hogy kezd fáradni. Ez nála soha nem abban jelentkezik, hogy belassulna, vagy ne csinálna valamit szívesen, hanem dekoncentrált lesz. Éppen ezért most megpróbálom annyit pihentetni, amennyit tudom. Kifejezetten jó, hogy hosszú hétvégék jönnek :-) Neki is és nekem is :-)

2012. október 8., hétfő

"Gyöngéd források az állatok. Aki szereti őket boldog. Akiket szeretnek boldogok. Természet űzte, gyönyörű, szegény kis koboldok." /Szepes Mária/

2012. október 7., vasárnap

2012. október 5., péntek

Azt hiszem végérvényesen megérkezett az ősz. Sötétben és hidegben megyünk már reggel sétálni, ami kettőnk közül nekem okoz inkább gondot. Maya nagyon élvezi, hogy nincs meleg, lehet a gesztenyékkel és a levelekkel játszani.
Szerdán este végre Frutti barátnőnkkel is találkoztunk, mindenki nagy örömére :-)

2012. október 3., szerda

Új munka

Mayával pénteken új helyen kezdtünk el dolgozni, ugyanannak a budapesti kórháznak az onkológiai osztályán, aminek a pszichiátriájára már lassan egy éve járunk. Nagyon készültünk -illetve csak én, Mayának édesmindegy hová megyünk, csak legyen ott minél több gyerek. Előző este a kórház kérésének megfelelően 2-szer samponoztam át a bundáját, megmostam a fogát és a száját. Aznap még egyszer megmostam a fogát a foglalkozás előtt és Stomadine szájfertőtlenítővel is áttöröltem a száját.
Ez ugyan nem volt kérés, de a saját lelkiismeretem megnyugtatására tökéletes volt. Frutti gazdája bukkant rá erre a készítményre a neten, azóta rendszeresen használjuk mi is. Mielőtt a gyerekekkel találkoztunk, biztos ami biztos alapon Maya bundáját még fertőtlenítő törlőkendővel is letisztítottam. A DM-ben kapható Balea antibakteriális törlőkendőt szoktam használni, a kendők mérete pont jó, nem szakad el, nem túl nedves, nem túl száraz.
 
Fürdetésre én a Lush-ban kapható Seanik samponkorongot használom. Nagyon szeretem, természetes összetevői vannak, ami a gyakori fürdetés miatt sem elhanyagolható szempont nekünk.Tengeri hínár gél, proteinekben gazdag japán nori hínár és tisztító hatású tengeri só van benne és Maya bundája gyönyörű fehér és pihepuha lesz tőle.  
 
A foglalkozás nagyon jól sikerült és igazán jó visszajelzéseket kaptam. Maya is élvezte nagyon, bár rettenetesen elfáradt. Fél 7 körül értünk haza, még vacsorát sem kért és sétálni sem volt kedve, szombat reggelig szinte mozdulatlanul aludt.


Szerintem még hétfőre sem pihente ki magát úgy igazán. A nyelviskolában 2 órán keresztül feküdt az egyik tanítványom ölében, ami tőle teljesen szokatlan. Bevallom, kicsit aggódtam érte, úgyhogy az óráim után elhívtuk Sophiékat sétálni, kíváncsi voltam, hogy mit szól a barátnőjéhez. Örült neki, láthatóan feldobódott attól, hogy együtt sétáltak, ez egy kicsit megnyugtatott. Keddre aztán szerencsére újra a régi pörgős Maya lett :-)